Een van de mensen die zich in de negentiende eeuw intensief bezighield met mineralen in het menselijk lichaam was dr. Wilhelm Heinrich Schüßler. Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een eigen geneeswijze, die werkt met de mineraalzouten (celzouten) zoals die in het lichaam aanwezig zijn.

Dr. Schüßler was een homeopathische arts. Hij zocht naar een eenvoudige geneeswijze en ging daartoe storingen, die wij ziekten noemen, grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat de meeste ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren zijn. En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel.
Schüßler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam ontstaat door het aanvullen van de verliezen. Hij ging zelfs verder: “Om schade te voorkomen en om de celzouten direct onneembaar voor de cellen te maken, moeten ze gepotentieërd (verdund) worden”. De celzouten volgens dr. Schüßler bevatten zodanig verdunde (verwreven) mineraalzouten dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden.

Gebruik

De celzouten zijn in Nederland verkrijgbaar in tabletvorm. De celzouten zijn verwreven in melksuiker en geperst tot tabletten. Deze kunnen direct ingenomen worden of opgelost worden in water. Bij inname de tabletten in de mond laten oplossen zodat de mineraalstof moleculen door het mondslijmvlies kunnen worden opgenomen. Indien opgelost in water, het water even in de mond houden.

Dosering

Om lopende behoeftes te dekken worden er 5 tot 7 tabletten per celzout per dag gebruikt. Bij chronische situaties zijn dit er 7 tot 10 per dag per celzout. In acute situaties kan men iedere 5 á 10 min. een tablet in de mond laten smelten.

Gezichtsanalyse

Een gezichtsanalyse is een zeer gerichte manier om tot een persoonlijk afgestemde dosering te komen. Het gezicht is het meest doorbloede huid oppervlak. In ons gezicht is dan ook veel af te lezen wat er zich op biochemisch vlak afspeelt in het lichaam. Ook werken de voorgestelde doseringen in het boek van Thomas Feichtinger en Susana Niedan Feichtinger voor specifieke situaties of klachten erg goed. Dit zijn uit de praktijk beproefde combinaties.

Reacties

Bij een gerichte inname van celzouten door middel van een gezichtsanalyse of andere diagnose, kan er in het begin een sterke behoefte aan de celzouten ontstaan. Men krijgt er geen genoeg van. Er wordt dan regelmatig gevraagd of men verslaafd kan raken aan de celzouten. Dit is echter niet het geval. Een zodanige sterke drang vertelt meer over de behoefte aan verschillende minerale stoffen in het lichaam. Na verloop van tijd verdwijnt deze aandrang. Met behulp van de celzouten zal het zelfherstellende vermogen van het lichaam waar nodig op weg geholpen worden. Soms kan de inname van celzouten in de eerste paar dagen leiden tot vermoeidheid. Dit is een goed teken. Het lichaam gaat reageren en daardoor kan de vermoeidheid van het lichaam naar buiten komen (wat normaal ook gebeurt bij ziekte). Het lichaam geeft aan wat het nodig heeft.

Andere geneeswijzen

De celzouten kunnen zowel naast homeopathische als reguliere geneesmiddelen worden toegepast. Ze vormen geen belemmering voor de behandeling omdat er alleen lichaamseigen mineraal stoffen aan het lichaam worden aangeboden. Er is sprake van ondersteuning en bevordering. Homeopathische middelen zetten bijv. het lichaam aan tot een reactie, maar om te kunnen reageren, moet het lichaam over voldoende minerale stoffen beschikken. Celzouten kunnen hier ondersteunend bij werken.
In de onderstaande linken kunt u lezen over de algemene biochemische werking van minerale zouten in het lichaam. De Schüßler celzouten zijn op deze minerale zouten gebaseerd. Het mineraal zout is in zeer sterk verdunde vorm (verwreven) aanwezig in lactosetabletten. De celzouten ondersteunen de werking van het lichaam.

Calcium fluoratum (1)
Calcium phosphoricum (2)
Calcium sulfuricum (12)
Ferrum phosphoricum (3)
Kalium chloride (4)
Kalium phosphoricum (5)
Kalium sulfuricum (6)
Magnesium phosphoricum (7)
Natrium chloratum (8)
Natrium phosphoricum (9)
Natrium sulfuricum (10)
Silicea (11)
Arsenum jodatum (24)
Aurum chloratum natronatum (25)
Calcium carbonicum (22)
Calcium sulfuratum (18)
Cuprum arsenicosum (19)
Kaliumaluminium sulfuricum (20)
Kalium arsenicosum (13)
Kalium bichromicum (27)
Kalium bromatum (14)
Kalium jodatum (15)
Lithium chloratum (16)
Manganum sulfuricum (17)
Natrium bichromicum (23)
Selenium (26)
Zincum chioratum (21)


Waarom heeft het lichaam geen energie meer

Tegenwoordig hebben veel mensen te maken met stress, dit vergt veel van ons lichaam. Ook veel van onze eetgewoontes vormen een belasting voor het lichaam i.p.v. dat ze het lichaam verzorgen. Ook de grond waarop ons voedsel verbouwd is, is vaak verarmd door eenzijdige bemesting, waardoor ons voedsel een verminderd palet aan mineralen bevat.

Ziekte bestrijding

Ook de manier waarop we veelal omgaan met lichamelijke klachten is op de lange duur belastend voor het lichaam. Als we steeds maar ziektes terugdringen door middel van symptoom bestrijdende medicijnen, kan het lichaam moeilijker het gif en de ziekmakende stoffen eruit werken, deze zullen dan ook worden opgeslagen. In het begin kan het lichaam deze processen aan, maar het kost wel veel kracht. Gaandeweg raakt ons ontgiftingssysteem overbelast en functioneert niet meer optimaal. Langdurende vermoeidheid na ziekten is vaak een gevolg hiervan.

Uitwendig gebruik

Uitwendig gebruik van de celzouten werkt ondersteunend bij het inwendige gebruik. Men kan zo gericht plaatsen van het lichaam voorzien van celzouten. Inwendig gebruik blijft echter het meest effectief. De celzouten kunnen op verschillende manieren worden toegepast. In acute situaties kunnen ze als een brij worden opgebracht. Hiertoe lost men de celzouten op in wat water. Bv. bij kleine verbrandingen. Een mengsel van nr.3 en nr.8 verzacht de pijn en voorkomt vaak blaarvorming. Ze kunnen ook in een masker of pakking worden verwerkt. Om een optimale werking te bereiken is het belangrijk dat de pakking vochtig blijft. De mineraalstof moleculen worden namelijk via water overgedragen en kunnen op die manier worden opgenomen door de huid. Het beste is om een pakking met een folie tijdelijk af te dekken. De celzouten kunnen aan bestaande gels of crèmes worden toegevoegd. Men kan ook de celzouten toevoegen aan een (voet)bad.